om frida ingha
Jag frilansar som journalist samt föreläsare, konstnär, modell och kreatör med målet att utmana mig själv och utöka representationen av funktionsminoriteten inom media, mode, konst och politik. Anlita mig för en utbildande, personlig och normbrytande aktivitet med inslag av humor!
JOURNALISTEN
Jag frilansar och har presslegitimation utfärdat av Sveriges Journalistförbund och innehar F-skatt.
ST: Informativ bild på Frida. Sitter på golvet med det ena benet ihopvikt och det andra framsträckt mot kameran. I sin ena arm håller hon i ett trådlöst tangentbord, framför henne ligger en iPad. Huvudet på sned, tittar in i kameran med bestämd, lite arg blick.
Jag är medlem i Journalistförbundet och har presslegitimation.
Som journalist tar jag emot uppdrag inom:
-
Reportage och artiklar
-
Krönikor
-
Texter och foto för webb, nyhetsbrev och informationstexter. Vid tryckta medier kan jag även göra layout i InDesign.
-
Anpassa och skriva om vetenskapliga och byråkratiska textertill ett vardagligt språk som människor, utanför t.ex. akademiska kretsar, vill läsa.
-
Recensioner. Jag har tidigare jobbat med att bl.a. recensera film, litteratur, vardagsprodukter riktade till funkisar. Genom min egen webbplats har jag också recenserat lustredskap och sexleksaker ur ett tillgänglighetsperspektiv.
Om inget annat överenskommits utgår jag från Journalistförbundets rekommendationer. Läs mer om det genom att klicka här. Moms för tryckt text är 6%.
Läs mer av mig
Nedan kan du klicka på länkar till mina publicerade texter. Dels min kolumn i OTTAR, RFSU:s medlemstidning och Sveriges största magasin för sexualitet och identitet. Och dels en artikelserie om fem delar i dagstidningen Nerikes Allehanda (NA) med anknytning till mitt konstnärliga bidrag till konstbiennalen OpenART 2022.
FÖRELÄSAREN
Som föreläsare och skribent levererar jag humor, berättelser från mitt eget liv.
ST: Informell bild. Frida sitter med benen i kors, allvarlig blick i kameran, håller i ett trådlöst tangentbord med armen bakom huvudet, tangentbordet syns till höger bakom huvudet. Andra armen är avslappnad bakåt och snuddar vid tangentbordet.
Jag håller föreläsningar om normer, identitet, syntolkning och mänskliga rättigheter. Har alla rätt till en sexuell identitet? Vilka förutsättningar skapar vi för det? Hur syntolkar vi bilder så avläsare instinktivt förstår vad den förmedlar? Vad innebär det att arbeta utifrån normkritiskt och intersektionellt perspektiv? Hur är det att leva med personlig assistans, där mitt hem ochprivata sfär är en arbetsplats? Jag håller föreläsningar omnormer, identitet, syntolkning och mänskliga rättigheter. Har alla rätt till en sexuell identitet? Vilka förutsättningar skapar vi för det? Hur syntolkar vi bilder så avläsare instinktivt förstår vad den förmedlar? Vad innebär det att arbeta utifrån normkritiskt och intersektionellt perspektiv? Hur är det att leva med personlig assistans, där mitt hem och privata sfär är en arbetsplats?Jag får inte ett aktivt liv genom att vara stark och göra allting själv. Jag gör det genom att arbeta hårt och ta väldigt mycket stöd, hjälp och assistans. Om jag kan prata om det, kan fler förstå de utmaningar som den minoritetsgruppen som jag tillhör utsätts för idag. Jag väver ihop det med ämnen som historia, evolutionspsykoligiska teorier, mänskliga rättigheter och maktordningar. Mitt mål är att väcka insikt, skratt, ilskaochideer för förändring.
Ämnen jag föreläser om
-
Normer som funkar
-
Mitt liv, din arbetsplats
-
Sex som funkar
-
Syntolkning
Workshop
-
Legoutmaningen
-
Blind frukost / fika
-
Leda utan att styra
KONSTNÄREN
Min konst är politisk aktivism och därigenom konceptuell. Framförallt använder jag det oönskade, men unika perspektivet, som livet tilldelat.
ST: Estetisk bild. Närbild på Fridas ansikte med flera glasögon på och runt henne. Slutna ögon bakom slarvigt ditlagda glasögon.
Min konst är politisk aktivism och därigenom konceptuell. Ämnen jag konkretiserar: tillgänglighet, maktordningar och jämlikhet. Jag gör det genom att skapa texter eller förvrida kända texter för att ge dem en ny innebörd.
Jag har dövblindhet och jobbar därför mycket med taktila material och punktskrift. Jag använder mig av min egen kropp och egna upplevelser för att tydliggöra funktionsnormen. Framförallt använder jag det oönskade, men unika perspektivet, som livet tilldelat.
LÅNA ETT KONSTVERK
Det går att låna eller hyra ett konstverk för en tid. Har du en plats där du vill visa ett politiskt konstverk för allmänheten eller en målgruppsom intresserar eller bör intressera sig de frågor min konst berör? Då kan du låna ett konstverk under viss tid. Du står enbart för fraktkostnaden. Om du vill ha konstverket mer än 3 månader tillkommer däremot en hyra.
De konstverk som är tillgängliga just nu är:
-
Tillgänglighet för ingen alls
Konstverket kan placeras både utomhus och inomhus.
-
Synvillan
Konstverket kan placeras inomhus.
TILLGÄNGLIGHET FÖR INGEN ALLS
2022 blev konstverket utvalt till Nordens största konstbiennal OpenART. Det består av en skyltstolpe med fem riktningsskyltar åt olika håll. På skyltarna finns enbart punktskrift, men de sitter för högt för att nån ska kunna nå dem och läsa vad som står.
SYNVILLAN
2019 ställdes konstverket ut i samband med Konst i blindos utställning med temat ”ett mörker av ljus”. Synvillan består av ett dockhus med tjocka färgglada ytterväggar och mörka väggar på insidan med text och punktskrift. Konstverket handlar om rädslan att förlora sin syn, hörsel, känsel och tal men också det positiva som hjälper en människa att orka.
TIDIGARE UTSTÄLLNINGAR
OpenART, Nordens största konstbiennal, 2022
Frida Inghas konstverk "Tillgänglighet för ingen alls" bestod av en skylt som brukar användas som vägvisare. Texten på skylten står med punktskrift i stället för bokstäver. Problemet är bara att punktskriften sitter alldeles för högt för att någon med synskada ska kunna läsa den, och att de flesta seende inte kan läsa punktskrift. Skylten är tillgänglig för ingen alls. Skyltens innehåll pekar inte mot någon destination utan består av ord som: föräldraskap, självbestämmande, utbildning. Aspekter som ofta är åsidosatta av samhället för personer utanför funktionsnormen.
Skylten var placerad framför entrén till rådhuset, där Örebros folkvalda kommunalpolitiker passerar in till sitt arbete.
Ett mörker av ljus, 2019
Konst i blindo är ett konstnärskollektiv av fyra konstnärer: Frida Ingha, Camilla Högberg, Cecilia Ramstedt och Adele Karlsson. November 2019 höll de en två veckor lång utställning i Wadköpings galleri i Örebro.
Mörker är det vi inte kan se, uppfatta, hantera eller förstå. Om vi kommer ut i bländande solsken eller ljus så ser vi ingenting, det blir mörkt för oss, som lever med grava synnedsättningar. Vi vill sätta ljus på både smärtan och sorger samt insikt och skapandet i livsomställningar.
Livsomställning är en bana som är allt annat än rak. Det i sig är något vi tror att varje människa kan förknippa till händelser i sitt eget liv. Allt detta präglar våra verk i utställningen.
Mina konstverk:
-
Synvillan (dockhus, text och punktskrift)
-
Du är så svårt (bok)
-
Om jag sagt det själv (grupp av 6 tavlor med taktil text)
-
Rötter slits ur jorden (tavla med punktskrift)
-
Vagga mig åtminstone (tavla med punktskrift)
Utställningen vann 2020 tillgänglighetspriset som delas ut av Örebro kommun. Vid prisutdelningen i kommunfullmäktige visades konstverket "Om Palme sagt det själv", en tavla med taktil text.
Kännbart, 2015-2017
Utställningen Kännbart utgår från övertygelsen att konsten har en unik förmåga att nå och beröra människor. I detta fall undersöker vi hur vi når varandra utan att syn och hörsel behövs. Vad sker med våra andra sinnen? Hur aktiveras de och vad får vi för upplevelser? Är våra upplevelser likadana? Spelar det någon roll?
Mina konstverk:
-
Från allt som är tungt (Scenkonstmuseét, 2017)
-
När man fingrar på andras hem (Ystads konstmuseum, 2017)
-
Två hattar (Örebro läns museum, 2015)
AKTIVISM OCH MANIFESTIATION
Allt jag gör och skapar är en form av aktivism för mänskliga rättigheter. Det är min drivkraft och källa till kreativitet. Jag samarbetar med organisationer och i manifestationer.
ST: Konstnärlig närbild på Fridas ansikte. Bär stora glasögon med tjocka svarta bågar. Glasögonen har halkat ner på nästippen, hon ska justera dem med ena handen. Ler och ser in i kameran.
Jag håller tal, manifesttal, moderar paneldebatter och läser texter. Jag driver frågor kopplade till funktionsrättskonventionen och andra som hör till mänskliga rättigheter. Jag vill också samverka med andra minoritetsgrupper, men där ha fokus på att lyfta deras röster genom att t.ex. moderera panelsamtal och samarbeta kreativt. Jag tror starkt på att vi som arbetar med minoritetsfrågor utifrån vårt eget perspektiv vinner mycket på att samverka och lyfta varandra.
Jag deltar och driver volontärt också om orken räcker till. Jag har dock en viktig regel kring det. Om andra i projektet får betalt ska jag också få det. Annars bidrar jag till diskriminering.
KREATÖREN
Som kreatör i projekt organiserar jag den skapande processen. Det kan handla om att samordna en fotografering med fotograf, make up-artist, rekvisita och miljö. Det kan också handla om att ha en skapande roll i arbetet med att skapa eller stärka produkter eller tjänster utifrån normkritiskt och inkluderande perspektiv.
ST: Informativ bild på Frida med rakat huvud. Sitter på golvet i skräddarställning. Framför henne ligger en iPad och vid sidan av henne ligger ett trådlöst tangentbord. Tittar rakt in i kameran med bestämd, lite arg blick.
PORTFOLIO
Jag har en bakgrund som fotograf och ser fortfarande mig själv som det även om jag numera arbetar på ett annat sätt. Här hittar du ett litet axplock av bilder jag skapat själv eller tillsammans med andra.