TILLGÄNGLIGHET PÅ HEMSIDAN
Den här hemsidan drivs helt utan annonser. Det är jag Frida Ingha som driver den. Jag är själv gravt synskadad, döv med CI och har bristande känsel och motorik i händerna. Att stora delar av webben är otillgängliga för vissa människor, märker man ofta först när man själv hamnar i, så för mig är det viktigt att hemsidan är tillgänglighetsanpassad. Hemsidans innehåll är centrerat och alla foton innehåller syntolkning som kan läsas av skärmläsare.
Tips! Om du använder skärmläsaren Jaws når du toppmenyns underrubriker genom att klicka Shift + F10.
MENYVAL
ANPASSNINGSPANEL
Fridaingha.com har en anpassningspanel. Det är en så kallad widget. Var du än är på hemsidan hittar du en symbol i vänstra, nedre hörnet. Den är blå, rund och har en vit människokropp i mitten.
Använder du tangentbord når du symbolen allra sist på sidan. För skärmläsare presenteras anpassningspanelen som "Open Accessability menu”.
Du öppnar anpassningspanelen genom att klicka på den. Där kan du välja vilka anpassningar du vill ha. Läs i listan nedanför vad som är möjligt.
Här kommer först några tips för att det ska funka bra…
-
För att ta bort valda anpassningarna klickar du på den cirkelformade pilen uppe till höger i anpassningspanelens fönster.
-
Om du upplever att utseendet på fridaingha.com fortfarande har kvar viss anpassning trots att du återställt anpassningspanelen kan du behöva uppdatera webbläsarens fönster.
-
Heads up! Det finns en funktion i denna anpassningspanel som inte fungerar bra. Det heter ”Läslinjal” och fungerar endast på dator med muspekare och alltså inte på helt mobila enheter med touchskärm!
Text
-
Öka storlek upp till 200 %
-
Framhäva rubriker
-
Framhäva länkar
-
Ändra till typsnitt för dyslexi
-
Öka avstånd mellan bokstäver
-
Öka avstånd mellan rader
-
Göra bokstäverna tjockare
Färger
-
Mörk kontrast
-
Ljus kontrast
-
Hög kontrast
-
Hög mättnad
-
Låg mättnad
-
Monokrom
Annat
-
Läslinjal
-
Stoppa animationer
-
Större muspekare
LAGAR OCH DIREKTIV
Web Content Accessibility Guidelines, förkortat WCAG, är en samling riktlinjer för att öka tillgängligheten på internet för användare med funktionsvariationer. Enligt ett EU-direktiv ska WCAG börja gälla 2025.
I ärlighetens namn anser jag att den i många fall är väldigt bristfällig. Jag blev väldigt missnöjd när jag påbörjade nybygget av fridaingha.com utifrån den riktlinjen.
Att många webbplatser skapas och anpassas utifrån riktlinjen är därför problematiskt. Samtidigt är det en början till förändring. Under 2025 kommer en lagändring i EU som ställer krav på tillgängligheten i digitala tjänster. Det kommer inte längre enbart gälla offentliga sektorn utan även andra aktörer. Det kan förhoppningsvis leda till mer intresse för inkludering och tillgänglighet.
Vi står inför en väldigt spännande framtid.
Mål
Hela fridaingha.com är utformad med målet att ha maximal tillgänglighet. Samtidigt ska den även behålla en snygg och smidig design. Bilder är viktiga för mig och eftersom jag kommer bli blind vill jag frossa mig i dem som kommunikativa och konstnärliga uttryck.
Från grund och botten
Till att börja med har jag redan i fridaingha.coms grund försökt utforma den på så sätt att den är lättare se och som underlättar för anpassning. Tunna linjer eller halvtaskig kontrast är exempel på dåligt underlag för anpassning.
Text och bilder
-
Fridaingha.com har en maximal kontrast mellan färger. Vit text på svart bakgrund.
-
Brödtexten på fridaingha.com har ett jämntjockt typsnitt utan klackar eller tunna linjer. Den heter Arial och har storlek 20 punkter.
-
Rubriker har antingen har Arial Bold, 40 pkt eller typsnittet Breamcatcher, vilket har en tunnare design och därför storlek 60 pkt.
-
Bilder är syntolkade utifrån dess syfte. De ska inte störa läsflödet mer än vad de faktiskt förmedlar till texten.
Uppbyggnad
Fridaingha.coms struktur är vertikal. Webbsidor är oftast horisontellt från vänster till höger. De är ofta väldigt breda i sin design. Mallen för fridaingha.com är istället formad så att informationen är placerad i mitten av skärmen utifrån en vertikal mittlinje.
Material som sprider ut sig horisontellt är grupperade och text har en smal spaltbredd.
Det i sig underlättar…
-
när någon vill zooma in.
-
när någon använder program som översätter webben till tal eller punktskrift gör alltid webbsidor vertikala.
-
när någon har svårt att flytta blicken.
-
när någon har svårt att upptäcka detaljer som ligger utspridda eller utåt kanterna.
Du kan få en tydligare överblick över vilka sidor som finns på fridaingha.com och var de ligger om du går in under webbplatskartan.
Jag har gjort ett undantag...
Jag har behållit header och toppmeny högst upp på startsidan för att människor är vana att ha det så. Den har en bredare, horisonell form. Det underlättar för många att toppmenyn hittas både där och i form av ett kollage längre ner på sidan.
Med eller utan hjälpmedel
Fridaingha.com ska vara smidig både med och utan hjälpmedel. Alla får inte de hjälpmedel de behöver och det tar ofta tid att anpassa sig när synen försämras. Därför har fridaingha.com en anpassningspanel som gör att du själv kan justera utseendet på webbsidan efter behov. Anpassningsfunktioner inbyggda i enheter eller webbläsare är i många fall ganska jobbiga att använda mer än tillfälligt.
Denna anpassningspanel underlättar också för den som undviker anpassningsprogram på grund av stigmat i att acceptera behov av anpassning, Att ha synnedsättning är väldigt vanligt, men insikten att behöva underlätta för sina ögon är många gånger svårt att ta till sig, Det finns också många andra behov som gör att en person drar nytta av synanpassning som inte så många vet om. T.ex. dyslexi, NPF-diagnoser eller torra ögon.
Hur har det här gått till?
Fridaingha.com har tagit lång tid och krävt mycket resurser att arbeta fram. Orsaken är delvis att jag själv förlorat mycket syn. Jag har fått anlita andra att göra det jag inte kan. Min kombination av nedsatt syn, hörsel, känsel och finmotorik samt spasmiska händer har ställt till det.
Jag kan t.ex. inte använda VoiceOver eller en dator. Så ser livet ut. Jag står i kö för nya hjälpmedel. I slutändan anlitade jag en kollega som själv är blind och har tillgång till hjälpmedel jag själv inte kan använda. Det gjorde enorm skillnad eftersom jag och mina medarbetare först då fick veta hur funktioner och hjälpmedel samverkade på riktigt. T.ex. Jaws, VoiceOver, punktdisplay och att styra funktiner med tangentbordet.
Vet vi att hela fridaingha.com är tillgängliga för alla? Nej, det är omöjligt att vara säker på. Projektet, att med egna medel skapa en sida utifrån den standard hela webben borde ha, är inte heller över. Jag får också erkänna att jag nådde mycket längre än vad jag från början ens trodde skulle vara möjligt.
Nu är jag… faktiskt ganska jävla nöjd.
WEBBPLATSKARTA
Överst på hemsidans alla sidor finns en toppmeny. I datorversionen dyker toppmenyn upp även när du skrollar uppåt.
I mobilversionen symboliseras menyn av tre horisontala streck uppe till höger. Skärmläsare presenterar menyknappen som "Open navigation menu pop-up-knapp”. När du skrollar neråt på sidan i mobilversionen dyker det upp en vit rund symbol med uppåt-pil i nedre högra hörnet. Klickar du på symbolen når du toppen av sidan igen.
Toppmenyn består av:
-
Startsidan (en vit symbol av Frida i rullstol)
-
Frida Ingha
-
Blogg & krönikor
-
Sex som funkar
-
Faktabank
Menyval från toppmenyn (inte i mobilversion)
Om du besöker fridaingha.com via en dator eller läsplatta får du ytterligare menyval via toppmenyn. Menyvalen från toppmenyn dyker upp när du håller muspekaren över respektive sidonamn. Om du använder skärmläsaren Jaws når du toppmenyns underrubriker genom att klicka Shift + F10.
1. Startsidan (en vit symbol av Frida i rullstol)
2. Frida Ingha
-
Om Frida Ingha
-
Journalisten
-
Föreläsaren
-
Konstnären
-
Aktivism och manifestiation
-
Kreatören
-
Portfolio
-
Kontakt
3. Blogg & krönikor
4. Sex som funkar
-
Om Sex Som Funkar
-
Recensioner
-
Rätten till sexuell en identitet
-
Gästpanelen
-
Vill du recensera en sexleksak?
5. Faktabank
-
En annorlunda faktabank
-
Independent living
-
Dövblindhet
-
PHARC
-
Cochleaimplantat
-
Blogginlägg om CI
Startsidans upplägg
Hemsidans startsida fungerar som en överblick och introduktion till alla undersidor. Du kommer tillbaka till startsidan genom att klicka på den vita symbolen av Frida i en rullstol i toppmenyn.
Sidfotens upplägg
Hemsidans sidfot består av:
-
Länk till tillgänglighet på hemsidan (den här sidan)
-
Länk till Frida Inghas Facebooksida
-
Länk till Frida Inghas Instagramsida
-
Länk till startsidan (vit symbol av Frida i rullstol)